Vizita ministrului Nicolae Bănicioiu la Falticeni

 Vineri, 16 mai, Nicolae Bănicioiu, ministrul sănătății, a fost prezent pe șantierul Spitalului Municipal Fălticeni, împreună cu prefectul Florin Sinescu, președintele Consiliului Județean Suceava, Cătălin Nechifor, senatorul Ovidiu Donțu, deputatul Ion Stan, primarul Cătălin Coman, consilieri locali și județeni.

            Vizita ministrului Nicolae Bănicioiu a avut ca scop analiza stadiului lucrărilor și a posibilităților de finanțare pentru continuarea investiției.

Vizita  la noul Spitalul Municipal a început în fața planșelor cu proiectul spitalului, dr. Vlad Morariu, directorul unității medicale, prezentând câteva date tehnice și un mic istoric al investiției. Construcția structurii de rezistență a fost începută în anul 1991, la sfârșitul anului 1996 s-au oprit lucrările, în 2007 s-a reproiectat, în 2010, prin Hotărâre de Guvern a fost aprobată noua construcție și s-a inițiat licitația. Au fost contestații, în 2011 s-au relaut lucrările. În 2012, 2013 și în acest an a fost necesară adaptarea proiectului în conformitate cu noile norme în vigoare și conform cerințelor Uniunii Europene. Suma totală alocată prin H.G. este de 71 de milioane de lei, din care construcții montaj reprezintă 39 de milioane de lei, până acum fiind alocați 73 % din banii pentru construcții.

Conform primarului Cătălin Coman, partea de instalații este realizată în proporție de 96 %.  “Am primit 5 milioane de lei anul acesta iar pentru a finaliza construcția mai avem nevoie de 12 milioane de lei”, a precizat Cătălin Coman.

            Deși nu a promis sume concrete care vor ajunge anul acesta la Fălticeni, ministrul Bănicioiu a spus că vor fi alocate sumele necesare finalizării investiției după care se vor căuta banii pentru dotări.

“După ce am văzut construcția noului Spital Municipal de la Fălticeni vă pot spune că nu ne putem opri. La un stadiu de 73 % realizat, vă dați seama că trebuie continuat, nu avem cum să oprim lucrările. Este de reținut că lucrarea a fost demarată în 1991, acum  23 de ani iar bani pentru această unitate sanitară foarte utilă în zonă s-au dat numai din 2012. Din 2012 până acum s-au alocat 280 de miliarde, iar în perioada 1996 – 2012 nu s-a dat nici un leu. Vom continua investițiile, nu promit ca până la finalul anului asigurăm toți cei 12 milioane de lei, cât ar fi necesar, dar facem tot posibilul să alocăm cât mai mulți. După aceea ne vom axa pe echipamente pentru că va fi nevoie de ehipamente performante. Va fi un spital destul de mare la finalizare, iar modelul de la Suceava este bun. Dacă îl veți gestiona și pe acesta ca cel de la Suceava nu o să ne pară rău de investiție. Eu sunt optimist, iar primarul își dă tot interesul să fie dat în folosință până în 2016”, a declarat Nicolae Bănicioiu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.