Colegiul „Nicu Gane” Fălticeni sărbătoreşte 145 de ani

Vineri, 13 februarie, Colegiul „Nicu Gane” din Fălticeni va sărbători 145 de ani de la înfiinţare. Ziua Colegiului Naţional <Nicu Gane> se desfăşoară sub genericul Ars Longa, Educatio Sempiterna, fiind organizate mai multe manifestări cultural-artistice.   Până pe 1 februarie, ziua de naştere a scriitorului Nicu Gane pe pagina de internet a colegiului au fost publicate o suită de texte ce vor să anticipeze această sărbatoare.

Pe 13 februarie, după cuvântul de bun venit din partea gazdelor şi mesajele invitaţilor, absolventul liceului din promoţia 1991, Radu Casian,  va susţine recitalul “Miracolul Muzicii”. Va urma vernisajul expoziţiei de pictură “Triada Gănească” cu lucrările artiştilor plastici Gabrel Baban, Anton Costîn şi Ioan Şoldănescu şi un colocviu despre artele vizuale “Vreme trece, vreme vine” cu profesorul Ioan Benţa. În cadrul expoziţiei “Tablou de epocă” va fi prezentat şi unui stand cu mobilier, decoraţiuni şi elemente de artă aparţinând lui Ştefan Şoldănescu, Aurel Băeşu, Teodor Tatos şi Radu Orac. Partea artistică a manifestărilor dedicate Zilei Colegiului “Nicu Gane” va fi întregită cu spectacolul corului “Animosi” şi de activităţile pe clase şi grupe de clase în cadrul “Lecţiei de artă”. De la ora 16,00 va avea loc ora de sport a promoţiei 1991.

„Ziua Colegiului Naţional <Nicu Gane>, moment fast de evlavie spirituală, prilej de promovare a valorilor care ne reprezintă şi de întărire a relaţiilor cu toţi partenerii noştri, va celebra arta şi pe promotorii ei care au marcat istoria instituţiei”, se precizează în invitaţia făcută de conducerea şcolii pentru a participa la manifestările organizate.

Cel mai renumit liceu din Fălticeni şi-a deschis porţile pe 2 noiembrie 1870  cu o clasă de 20 de elevi. Până în 1892 a funcţionat sub denumirea de Gimnaziul “Alexandru Ioan I”, iar din 1892, odată cu  mutarea în noul local de şcoală, îşi schimbă denumirea în Gimnaziul “Alecu Donici”. În 1923 îşi schimbă numele în Liceul “Nicu Gane”, din 1948 devine Şcoala Medie Mixtă de 11 ani, Nr. 1 Fălticeni, din 1969 funcţionează cu numele de “Liceul Nr. 1 Fălticeni”, iar din 1970 îşi redobândeşte numele de Liceul “Nicu Gane”.

Numărul olimpicilor naţionali şi internaţionali şi al laureaţilor la concursurile sportive a onorat şcoala prin performanţele de vârf, iar evaluările ARACIP au adus colectivului profesoral titulatura de Scoală de Top.

Falticeni -zcnn 2_001

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.