Vineri, 3 aprilie 2015, în organizarea Muzeului Apelor “Mihai Băcescu” şi a Parohiei “Sfântul Nicolae” Şoldăneşti, la Fălticeni a fost a avut loc vernisajul expoziţiei “Oameni, locuri, obiceiuri”, eveniment ajuns la ediţia a XIX-a.
În expoziţie sunt prezentate icoane vechi, părţi restaurate ale catapetesmei din secolul a XIX-lea aparţinând Bisericii „Sfântul Nicolae” din Şoldăneşti, ouă încondeiate şi obiecte de artizanat. Tezaurul local – oameni, locuri, tradiţii şi obiceiuri specifice acestei perioade au fost prezentate de muzeograful Maria Crăciun de la Muzeul Apelor “Mihai Băcescu”.
Sub genericul “Patimile Mântuitorului – urcuş spre Înviere”, preotul protopop Constantin Patrolea le-a vorbit celor prezenţi despre perioada Sfântului şi Marelui Post al Sfintelor Paşti, Săptămâna Mare, Înviere, rugăciune, reculegere, realizând o legătură între cruce şi Înviere, între post şi bucurie, chemându-i pe toţi cei prezenţi la reînvierea sufletească, care are o semnificaţie taincă şi profundă.
“Este bucurie pentru cei care dorim să ajungem să sărbătorim Învierea Domnului. Mare bucurie este să ajungem să realizăm că sărbătorim şi învierea noastră, adică ridicarea noastră din păcat pentru că am înţeles ce înseamnă păcatul ca povară asupra noastră, am înţeles că păcatul ne desparte de Dumnezeu. Sfântul Apostol Pavel tocmai la acest lucru se referă când se adresează unor creştini din vremea sa: Deşteaptă-te tu cela ce dormi şi te scoală din morţi şi te va lumina Hristos. Este vorba de ridicarea aceasta din moartea păcatului. Părintele Galeriu spunea că cea mai mare virtute a sfinţeniei pentru omul din zilele noastre este ca să se învieze pe sine din moartea păcatelor. Este cea mai mare minune pe care noi o putem săvârşi cu puterile noastre şi cu ajutorul lui Dumnezeu ca să ne ridicăm şi să ne bucurăm de ceea ce reuşim să facem şi să ne bucurăm de Învierea Domnului”, a fost îndemnul protopopului Constantin Patrolea.
Noutate- elemente ornamentale dintr-o catapeteasmă expuse în muzeu
Pentru prima oară, icoane şi elemente ornamentale din catapeteasma unei biserici au fost expuse într-un muzeu din Fălticeni. Catapeteasma bisericii cu hramul “Sfântul Nicolae” din suburbia Şoldăneşti este datată cu anul 1802, înscris pe icoana împărătească a Maicii Domnului. Între anii 2000 – 2004, biserica a fost restaurată şi consolidată, iar în prezent se lucrează la restaurarea catapetesmei şi a altor obiecte vechi. Lucrările de restaurare sunt suprevegheate de Alexandrina Cuţui expert restaurator pictură, specialist în cadrul Muzeului de Istorie Suceava şi Gelu Ţiculeanu, expert restaurator lemn, în cadrul aceluiaşi muzeu.
Preotul Constantin Amariei, parohul bisericii cu hramul “Sfântul Nicolae” Şoldăneşti a precizat în cuvântul său de ce o expoziţie de icoane a fost organizată la Muzeul Apelor. Una dintre legături este faptul că Dumnezeu a creat mai întâi viaţa în apă, apoi vieţutiaorele pe pământ şi la urmă oamenii.
„Restaurând catapeteasma Bisericii “Sfântul Nicolae” Şoldăneşti am căutat un loc de depozitare pentru icoane. Am găsit la acest muzeu înţelegere şi loc de depozitare a icoanelor restaurate şi de aici a apărut ideea de a organiza această expoziţie de icoană veche având ca temă centrală <Patimile şi răstignirea Mântuitorului Iisus Hristos>. Restaurarea catapetesmei a fost necesară pentru că prezenta pericol de rupere şi de prăbuşire. Este o lucrare foarte costisitoare realizată cu sprijinul financiar al enoriaşilor din parohie şi al Primăriei Fălticeni. Este o catapeteasmă care prezintă interes atât istoric dar şi artistic, având picturi foarte frumoase şi sculpturi realizate cu adevărată măiestrie care se cer puse în valoare”, a spus preotul Constantin Amariei.
Munca de restaurare este una în echipă, foarte costisitoare
Expert restaurator pictură dr. Alexandrina Cuţui a vorbit celor prezenţi despre “Restaurarea icoanelor – măiestrie şi har divin”, precizând că la iconostasul de la Biserica “Sfântul Nicolae” se lucrează intens de mai bine de un an.
„Iconostasul este de o frumuseţe deosebită, provine dintr-un lăcaş de cult boieresc, sculptura este în stil baroc, pictura este făcută cu mare măestrie, cu pigmenţi de cea mai bună calitate. În timp, deservind un lăcaş religios, au fost foarte multe depuneri de praf, de fum de la candele, care este un fum gras, fum de la lumânări şi fum de la tămâie. S-a format o depunere aderentă care se duce foarte greu. Ne bucurăm că prin munca noastră de restaurare am reuşit să punem în evidenţă aceste minunate scene din viaţa Mântuitorului. Munca de restaurare este una în echipă, foarte costisitoare, de multe ori sunăm şi îi spunem părintelui că mai avem nevoie de materiale şi dumnealui ni le asigură într-o zi, două. Restaurarea se face cu sufletul în primul rând, cu multă dăruire, cu evlavie, pentru că nu putem lucra oricum sfintele icoane. Ne bucurăm de toate obiectele la final ca un părinte care se bucură de un copil frumos şi sănătos”, ne-a spus Alexandrina Cuţui.
Tema iconografică din bisericile ortodoxe, arta iconografică în Bucovina şi simbolistica oului încondeiat au fost alte teme abordate de Alexandrina Cuţui.
Grupul vocal al Bisericii “Sf. Nicolae” din Șoldăneşti a prezentat la sfârşitul manifestării concertul “Cântece religioase în spiritul Postului Mare şi a Săptămânii Patimilor”.