Peste 34.000 de kilograme de deşeuri de ambalaje colectate în primele 3 luni la Fălticeni

Cea de-a treia ediţie a competiţiei „Oraşul Reciclării” adresată municipalităţilor din România se apropie de final. 46 de municipii şi oraşe din ţară mai au o lună – până la data de 30 iunie 2015 – pentru a dovedi că au cel mai performant sistem de colectare separată a deşeurilor de ambalaje la nivel naţional.

Printre municipiile înscrise în competiţia reciclării se află şi Fălticeniul. În ianuarie, februarie şi martie, de la populaţia din Fălticeni au fost colectate 34.103 kilograme de deşeuri de ambalaje: plastic, doze de aluminiu, hârtie – carton.

În cadrul proiectului, Primăria Municipiului Fălticeni a derulat vineri, 22 mai 2015, o campanie stradală de informare a populaţiei cu privire la participarea localităţii în competiţia „Oraşul Reciclării” şi importanţa colectării selective a deşeurilor de ambalaje. Campania s-a derulat cu sprijinul elevilor voluntari de la Şcoala Gimnazială „Al. I. Cuza”.

Reamintim că, în unităţile de învăţământ din Fălticeni este în derulare Concursul de colectare selectivă „Participă activ… colectează selectiv”, cu premii în valoare de 240.000 de lei finanţate de la bugetul local.

Conform unui studiu de percepţie şi participare a populaţiei la sistemul de colectare separată a deşeurilor de ambalaje, realizat de IMAS în luna ianuarie, doar 3 din 10 persoane din România colectează separat deşeurile de ambalaje. În acelaşi timp, obiectivele de reciclare a deșeurilor de ambalaje vor crește de la 55% în prezent până la 80% în 2030, coform celor mai recente declarații ale Uniunii Europene. În acest context, competiţia ”Orașul Reciclării” organizată de Eco-Rom Ambalaje are drept obiectiv principal creşterea gradul de implicare al primăriilor în dezvoltarea și eficientizarea sistemului de colectare separată a deșeurilor de ambalaje, în parteneriat cu industria, astfel încât cantităţile reciclate să crească şi ţara noastră să îndeplinească obiectivele de reciclare din ce în ce mai mari.

La finalul celor 6 luni de competiţie, câștigătorul va obține titlul de „Orașul Reciclării” şi marele premiu: un Parc Tematic în valoare de 12.000 euro, un spațiu inedit de relaxare amenajat cu mobilier realizat din deșeuri reciclabile. Municipalitatea clasată pe locul al II-lea se va bucura timp de o săptămână de vizita autocarului hich tech “Laboratorul Verde al Reciclării” prin care elevii claselor a III-a vor învăța, într-un mod dinamic și creativ, despre importanța colectării separate pentru protejarea mediului. Oraşul care va obține locul al III-lea va beneficia de o campanie de informare și conștientizare a populației cu privire la importanța separării deșeurilor de ambalaje, în valoare de 3.000 de euro, realizată cu sprijinul Eco-Rom Ambalaje.

Competiția „Orașul Reciclării” este organizată de Eco-Rom Ambalaje şi se desfășoară sub patronajul Comisiei de Mediu și Echilibru Ecologic a Camerei Deputaților și al Ministerului Mediului și Schimbărilor Climatice. Partenerii acestui proiect sunt Asociația Municipiilor din România, Primăria Municipiului Bucureşti și Institutul pentru Politici Publice, iar partenerii media ai competiției sunt Administrație.ro și Ziare.com.

Mai multe detalii despre ediția a III-a a competiției „Orașul Reciclării” şi informaţii despre colectarea separată a deşeurilor de ambalaje pot fi aflate accesând site-ul  www.ColecteazaSelectiv.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.