Cooperare europeană pentru îmbunătăţirea competenţelor profesionale tehnice în proiectarea asistată de calculator

15 elevi din judeţul Suceava au participat la un proiect dezvoltat în cadrul Programului Erasmus+, 2014-2016, care vine în sprijinul liceenilor care  doresc să devină buni specialişti în proiectarea asistată de calculator în domenii de specializare precum electronică, electromecanică, automatizări, mecatronică etc.  Întorşi recent din Germania, tinerii suceveni participanţi la programul de formare profesională, afirmă că au trăit o experientă unică, pe care ar mai dori să o repete.

Într- un timp relativ scurt, de numai 2 săptămâni elevii au reuşit să utilizeze programe de ultimă generaţie CAD, să elaboreze  cu uşurinţă proiecte tehnice  2D şi 3D, să comunice mai uşor în limba engleză, să viziteze şi să afle multe lucruri despre istoria, cultura şi tradiţiile germane.

Aşa cum am afalt de la coordonatorul proiectului, prof. Olguta Popa, este primul proiect de formare profesională în care elevii participanţi provin de la mai multe unităţi şcolare din judeţ,  acest lucru fiind posibil întrucât ASSED Suceava, care a aplicat şi primit finanţare  pentru  acest proiet, joacă rol de coordonator de consorţiu. Cei 15 elevi, selectaţi în baza unui concurs, provin de la Colegiul Tehnic „Mihai Băcescu” Fălticeni,  Colegiul Tehnic ”Petru Muşat”, Colegiul Tehnic „Samuil Isopescu” şi de la Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară din Suceava. Ei au parcurs programul de formare profesională oferit  la standarde europene de Centrul de formare profesională „Alfatraining” din Karlsruhe, Germania. La sfârşitul celor 2 săptămâni de activităţi, elevii au participat la o probă de evaluare în baza căreia au obţinut Certificatul  de competenţe profesionale Europass Mobility şi un Certificat de participare.

Rezultatele programul de formare profesională, se vor reflecta în creşterea performanţelor şcolare, a motivaţiei şi a interesului elevilor de a participa şi la alte programe de formare profesională, îmbunătăţirea cunoştinţelor lingvistice şi interculturale, dar mai ales se vor regăsi în activitatea profesională a viitorilor absolvenţi, aceştia având şanse mai mari de ocupare a unui loc de muncă în domeniul pregătirii profesionale parcurse.

Proiectul în valoare de 57.940 € este susţinut integral de Comisia Europeană, iar perioada de implementare va continua şi anul viitor, când cel de al doilea flux, format din 15 elevi, vor participa la acelaşi program de formare profesională.

Coordonatorul acestui proiect,  prof. Olguta Popa, consideră astfel de  proiecte ca fiind o şansă pentru elevi de a-şi îmbunătăţi competenţele profesionale şi personale şi că experienţa acumulată va fi valorificată, diseminată şi multiplicată în unităţile şcolare dar şi în comunitatea locală, cu încredere şi speranţa că tot ceea ce s-a învăţat acum va fi valorificat cu succes la locul de muncă ocupat de aceşti elevi în ţară sau în Europa.

Falticeni-ctmb

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.