Şi-a strigat amarul de la peste 20 de metri

Vineri dimineaţă, în jurul orei 7,30, un bărbat din satul Oniceni, comuna Forăşti s-a suit pe o schelă de lemn de la Catedrala din centrul municipiului Fălticeni şi ameninţat că se aruncă de la înălţime.

Claudiu I. în vârstă de 48 de ani,  a venit dimineaţă la Fălticeni împreună cu soţia pentru un consult la un medic psihiatru. În timp ce soţia vorbea cu medicul la o clinica privată din centrul oraşului, bărbatul a plecat motivând că vrea să fumeze o ţigară şi a fugit în curtea lăcaşului de cult unde s-a suit pe schela de lemn. Pentru ca a ameninţat că se aruncă de acolo toată lumea a încercat să-l îmbuneze, dar fără nici un rezultat.

Nemulţumirile bărbatului au fost legate de o decizie a Comisiei de evaluare a persoanelor cu handicap, pe care a primit-o joi şi prin care era anunţat că i-a fost anulată indemnizaţia de 39 de lei şi de o discuţie pe care a avut-o cu primarul comunei Forăşti.

De pe schelă, bărbatul solicita prezenţa primarului comunei Forăşti, Brăduţ Avrămia, a prefectului şi preşedintelui Consiliului Judeţean şi a persoanelor care fac parte din Comisia de evaluare a persoanelor cu handicap care i-au tăiat pensia de handicap.

Claudiu I. era cunoscut cu afecţiuni psihice fiind internat în unităţi medicale de specialitate. La faţa locului s-au deplasat militarii de la detaşamentele de pompieri Suceava, Fălticeni şi Câmpulung Moldovenesc, echipaje de la Poliţia Municipiului Fălticeni, SMURD, ambulanţă şi jandarmi dar şi viceprimarul comunei Forăşti.Deşi era plecta din judeţ, primarul comunei Forăşti, Brăduţ Avrămia a ajuns la Fălticeni după ora 9,00, tot atunci sosind şi membrii Comisiei de evaluare a persoanelor cu handicap şi reprezentanţii DGASPC Suceava.

Primul care a încercat să negocieze cu protestatarul a fost preotul Ionuţ Suditu, paroh de la Catedrala “Învierea Domnului”, dar fără nici un rezultat. Şi soţia l-a rugat să coboare, dar Claudiu nu a cedat rugăminţilor consoartei. La un moment dat pompierii ar fi dorit să ridice scara de la autospeciala pentru salvări la înălţime, motivând că vor să-i ducă o sticlă cu apă, moment în care bărbatul din Forăşti a amenţiat că se aruncă de pe schelă.

Pompierii militari au adus de la Câmpulung Moldovenesc o saltea pneumatică pe care au aşezat-o langă schelă iar structura de fier beton de sub schela catedralei a fost acoperită cu saltele.

“De la Comisie au spus că este sănătos, dar nici eu nu pot să muncesc pentru că trebuie să am tot timpul grijă de el, nu poate fi lăsat nesupravegheat. Nimeni nu înţelege că este bolnav. Are 400 de lei pensia de invaliditate şi 39 de lei pensia de handicap. Ieri a venit din spital, are şi probleme cu coloana vertebrală având o deplasare de coloană de 20 de grade şi dacă face o mişcare greşită paralizeză. După ce a ajuns acasă a primit hârtia de la Comisiei de evaluare a persoanelor cu handicap prin care era anunţat că i-au tăiat cei 39 lei şi de aici a pornit totul”, ne-a spus Ivlev Doina Mihaela, soţia barbatului.

După ce membrii Comisiei de evaluare a persoanelor cu handicap au semnat un document prin care s-au angajat că îl vor repune în plată indemnizaţia de persoană cu handicap şi după o oră de negocieri şi rugăminţi ale soţiei, la ora 11.25, un reprezentant al Detaşamentului de Pompieri Fălticeni, care a urcat la Claudiu I. cu scara de intervenţie la înălţime, având asupra sa şi documentul semnat de Comisiei de evaluare a persoanelor cu handicap, a reuşit să-l convingă pe protestatar să coboare de pe schela Catedralei din Fălticeni cu autospeciala de intervenţie şi salvare la înălţime.

Dubă o discuţie cu Comisia de evaluare a persoanelor cu handicap, bărbatul a fost preluat de o ambulanţă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.