Ziua Culturii Fălticenene

Luni, 15 iunie 2015, la Fălticeni, sub genericul „Ziua Culturii Fălticenene” s-au desfăşurat o serie de evenimente cultural-religioase, dedicate personalităţilor oraşului care au plecat în lumea veşniciei.

Începând cu ora 12,00, în paraclisul de lângă Catedrala „Învierea Domnului” a fost oficiat de un sobor de preoţi parastasul pentru personalităţile fălticenene urmat de o ceremonie de depunere de coroane de flori la mormintele marilor personalităţi, înhumate în cimitirele Grădini şi Oprişeni, dar şi la monumentul lui Mihai Eminescu, realizat de sculptorul Ion Irimescu.

Universul, adus de pictorul Radu Bercea la Făticeni

Manifestările au continuat cu vernisajul expoziţiei „La steaua care-a răsărit”, a pictorului Radu Bercea, cei prezenţi în Sala „Aurel Băeşu” fiind introduşi în universul Eminescian de profesorul Neculai Sturzu.

„La Fălticeni am găsit oameni deosebiţi, calzi şi prietenoşi. Împreună cu preotul Liviu Mihăilă şi profesorul Constantin Bulboacă am reuşit să facem câteva lucruri interesante în acest oraş. Astăzi prezint publicului fălticenean câteva lucrări dintr-o expoziţie de-a mea care s-a intitulat „Universul”, lucrările expuse în această sală urmând a fi donate unor oameni minunaţi. Chiar dacă locuiesc în Gura Humorului, pentru mine Gura Humorului poate fi şi la Suceava, şi la Rădăuţi, şi la Fălticeni. Gura Humorului este pentru mine peste tot. Invit publicul fălticenean să vină sâmbătă la Gura Humorului unde voi vernisa la Muzeul Obiceiurilor Populare o expoziţie care a fost în Germania, Ungaria, Bulgaria şi în câteva localităţi din România. Este o replică a expoziţiei mele de la Sighet, „Memoria retinei gulagului Românesc”, o pagină din creaţia mea pe care am trăit-o de la 19 la 24 de ani. În cei mai frumoşi ani ai mei am fost închis politic şi de aceea doresc să transmit tinerilor un semnal pentru a nu se mai repeta ceea ce a fost”, ne-a declarat pictrul Radu Bercea.

După pictură a urmat concursul de recitare din lirica eminesciană la care au participat toţi iubitorii de poezie din municipiu. Primul care a recitat versuri din lirica Luceafărului poeziei româneşti, Mihai Eminescu, a fost profesorul Constantin Bulboacă, consilier local, urmat de poetul humorean Sorin Poclitaru. Un juriu de specialitate prezidat de regizorul Gheorghe Balint de la Teatrul „Bacovia” din Bacău a  urmărit cu atenţia evoluţia recitatorilor înscrisşi în concurs iar adulţii cu înclinaţii artistice au fost selectaţi în vederea înfiinţării trupei de teatru  „Birlic” – senior.

O seară cu muzică elegantă

Programul zilei s-a încheiat cu un concert la Muzeul de Artă „Ion Irimescu”, susţinut de Cvartetul „Passione” din Bucureşti şi de soliştii Operei Naţionale Române din Iaşi: sopranele Cristina Grigoraş şi Angelica Mecu Solomon, de tenorii Adrian Ionescu şi Andrei Fermeşanu şi pianista Simona Gâdei. Cei cinci au interpretat arii celebre din opere şi operete, fiind îndelung aplaudaţi de publicul spectator.

Cu o bogată activitate concertistică Cvartetul “Passione” a susţinut concerte şi recitaluri în România, Italia, Grecia, Japonia. Fiind un cvartet profesionist, “Passione” a fost încadrat şi în alte proiecte, alaturi de artişti consacraţi, chiar din alte sfere ale muzicii: Bogdan Bradu, Phoenix, Alan Bedin (solistul trupei Sinergia din Italia), proiectul Opus Avantra, Donella del Monaco, Alessandro Safina, aşa cum a precizat prezentatorul spectacolului, jurnalistul d ela ZVR Iaşi Andrei Giurgia.

La început, violonistele Diana Jipa şi Cristina Paşa, violista Mădălina Penciu şi violoncelista Violeta Tuţă Popescu, au punctat un stil muzical bine definit, prin interpretarea unor creaţii ale compozitorilor a căror amprentă stilistică se află la confluenţa muzicii “grele” cu alte genuri: Michael Mc Lean, Astor Piazzola şi Angel Villoldo. A urmat un periplu muzical cu muzică tradiţională din mai  multe ţări din Europa şi din Asia, iar la finalul concertului piese traditionale românesti, adaptate scriiturii de cvartet.

La finalul evenimentul, care a adus în faţa publicului o “istorie vie” a creaţiei muzicale, cele patru membre ale cvartetului, cei cinci solişti ai Operei Naţionale din Iaşi şi prezentatorul eveniementului, Andrei Giurgea, au primit de la preotul Liviu Mihăilă câte un tablou semnat de pictorul Radu Bercea şi un DVD cu poezii recitate de regretatul actor Eusebiu Ştefănescu, Cetăţean de Onoare al Muncipiului Fălticeni..

Portret gigant a lui Mihai Eminescu la intrarea în Fălticeni

“Am dorit ca o parte a programului dedicat Zilei Culturii Fălticenene să se desfăşoare în această sală pentru că, în urmă cu cinci ani, împreună cu Draga Olteanu Matei, am pornit de aici Festivalul de Teatru “Grigore Vasiliu Birlic şi am determinat autorităţile locale să renoveze într-o lună de zile sala de spectacole a Casei de Cultură, aflată într-o avansată stare de degradare. Mulţumesc sponsorilor fără de care nu am fi reuşit să realizez acest eveniment şi să realizeze cele două mash-uri care acoperă turnul de apă a fostei filature”, ne-a spus preotul Liviu Mihăilă, organizatorul evenimentului.

Pe parcursul zilei de luni, între orele 10,00 – 20,00, accesul vizitatorilor la Muzeul de Artă “Ion Irimescu” a fost gratuit, fiind un bun prilej pentru numeroşi fălticeneni să revadă opera marelui artist.

Manifestările, ajunse la cea de-a cincea ediţie, au fost organizate de Asociaţia „Fălticeni Cultural”, Muzeul de Artă „Ion Irimescu”, Primăria Municipiului Fălticeni şi Alianţa Naţională pentru Restaurarea Monarhiei.

În semn de respect pentru poetul Mihai Eminescu, Asociaţia „Fălticeni Cultural” a mai îmbrăcat o latură a  fostului turn de apă al Filaturii de in şi cânepă Fălticeni, turn aflat într-o stare avansată de degradare, cu un portret al poetului naţional având o suprafaţă de 200 metri pătraţi. Anul trecut, pe 1 Decembrie, aceeaşi asociaţie a pus pe una din laturi drapelul naţional de 260 de metri pătraţi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.