La Fălticeni a fost sărbătorită Ziua Eroilor

Joi, 9 iunie 2016, cu prilejul sărbătoririi Zilei Eroilor şi Zilei Înălţării Domnului, reprezentanţii instituţiilor publice, cadrele militare şi elevii jandarmi din Fălticeni, au participat la ceremonii militare şi religioase cu depuneri de coroane şi jerbe de flori.

Ziua Eroilor, are statut de ”sărbătoare națională a poporului român”,  prima locaţie unde a fost marcată la Fălticeni fiind Monumentul Eroilor din Piaţa “Nada Florilor” unde a avut loc un ceremonial militar şi religios care a cuprins acordarea onorului militar, intonarea Imnului Naţional al României, oficierea unui serviciu religios de cinstire a veteranilor de război în viaţă dar şi a militarilor căzuţi pe câmpul de luptă şi comemorarea glorioaselor acte de eroism naţional, oficiat de preotul militar Cătălin Simion.

În acordurile „Imnului eroilor”, au depus coroane viceprimarul Constantin Bulaicon din partea administraţiei publice locale, reprezentanţi ai Instituţiei Prefectului, Consiliului Judeţean, Asociaţiei Veteranilor de Război, Asociaţiei Cadrelor Militare în Rezervă şi Retragere, Şcolii Militare de Subofiţeri Jandarmi Fălticeni, Detaşamentului de Jandarmi Fălticeni, membri ai  partide politice PSD, PNL, ALDE şi elevi de la Colegiul Naţional „Nicu Gane”. La sfârşitul ceremonialului, elevi de la Şcoala Militară de Subofiţeri Jandarmi „Petru Rareş” din Fălticeni au defilat în aplauzele mulţimii.

La ceremonial au participat viceprimarul Constantin Bulaicon, colonelul olonel Marian Mircea Liviu, comandantul Şcolii Militare de Subofiţeri de Jandarmi Fălticeni, comisar şef Adrian Chiţescu, comandnatul Poliţiei Municipiului Fălticeni, locotenent colonel ing. Dan Baltaru, comandantul Detaşamentului Fălticeni a Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă “Bucovina” Suceava, comanda Detaşamentului de Jandarmi Fălticeni, şefi de instituţii, consilieri locali şi judeţeni.

În semn de cinstire a celor care şi-au riscat viaţa pentru ţară şi la Monumentul Eroilor de la cimitirul “Grădini”, un sobor de preoţi coordonat de preotul paroh Neculai Apostol a oficiat o slujbă în memoria celor care au căzut pe câmpurile de luptă după care, comandanţii şi cadre evidenţiate de la Poliţia Municipală, Detaşamentul pentru Situaţii de Urgenţă Fălticeni şi Poliţia Locală, au depus coroane de flori.

Misiune de reprezentare cu prilejul Zilei Eroilor

Joi, Şcoala Militară de Subofiţeri de Jandarmi”Petru Rareş” Fălticeni a participat cu efective de cadre militare şi subunităţi de elevi la ceremoniile organizate cu prilejul sărbătoririi Zilei Eroilor, în cinci localităţi din judeţ. A fost constituită garda drapelului de luptă al unităţii, gărzi de onoare şi gardă la monumentele eroilor din Suceava (Cimitirul ,,Pacea”), Fălticeni (Piaţa “Nada Florilor” şi Cimitirul Eroilor de la Grădini),  precum şi din localităţile Dolheşti, Liteni şi Boroaia.

În localităţile menţionate, comandantul şi ofiţerii delegaţi să reprezinte şcoala militară, împreună cu membrii comunităţii locale şi reprezentanţii instituţiilor din domeniul apărării naţionale, ordinii şi siguranţei publice, au depus coroane şi jerbe de flori în faţa monumentelor, pe fondul intonării Imnului Eroilor.

Ziua Eroilor, o sărbătoare naţională pentru comemorarea celor care s-au jertfit pentru ţară

Ziua Eroilor este o sărbătoare naţională pentru comemorarea celor care au murit în timp ce serveau patria sub drapel. Prin Decretul-lege nr.1693 din 4 mai 1920, s-a stabilit ca această zi să fie sărbătorită în fiecare an cu prilejul Înălţării Domnului. Data a fost stabilită ca urmare a Tratatului de la Versailles, unde ţările beligerante s-au obligat la întreţinerea mormintelor soldaţilor înmormântaţi pe teritoriul statelor respective. Un alt decret din 1948 a schimbat această dată pe 9 mai. După 1990 s-a revenit la data iniţială prin Legea nr.379/2003. Biserica a ales sărbătoarea Înălţării Domnului ca zi de pomenire a eroilor pentru a ne învăţa că există o legătură tainică între Crucea suferinţelor, Învierea şi Înălţarea Mântuitorului Iisus Hristos, pe de o parte, şi jertfa eroilor neamului, care şi-au dat viaţa pentru libertatea, unitatea şi demnitatea poporului român, pe de lată parte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.