Până marți dimineață, cod portocaliu de ploi torențiale

Administrația Națională de Meteorologie a emis un nou cod portocaliu de vreme severă, care vizează județul Suceava și o mare parte a țării.

Codul portocaliu este valabil de luni, ora 10.00,  până marți, 23 iunie, ora 10:00.

Fenomenele vizate sunt instabilitate atmosferică accentuată, cantități de apă însemnate.

În Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, în Moldova și în zona montană a Olteniei și Munteniei vor fi perioade cu averse torențiale și se vor acumula cantități de apă de peste 40 l/mp și pe arii restrânse 50…80 l/mp. De asemenea, vor fi și intensificări ale vântului, vijelii, descărcări electrice și grindină.

Din 23 iunie, ora 10.00 și până pe 25 iunie ora 10:00, întreaga țară se va afla sub indicența codului galben.

În intervalul menționat, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, averse torențiale, grindină și vijelii. Cantitățile de apă vor depăși 25…30 l/mp și pe arii restrânse 40…60 l/mp, îndeosebi în nord, centru, nord-est și în zonele de munte.

În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza prezentul mesaj prin avertizări de vreme severă imediată.

 

Cod roşu de inundaţii valabil până miercuri, pentru râuri din judeţul Suceava

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a emis luni mai multe avertizări, din care una cod roşu de inundaţii valabilă până miercuri pe râuri din şapte judeţe. Conform hidrologilor, în intervalul luni ora 18:00 – miercuri ora 12:00, pe râuri din judeţele Suceava, Maramureş, Bistriţa Năsăud, Neamţ, Harghita, Bacău şi Botoşani se pot produce fenomene hidrologice periculoase. Cele mai multe probleme vor fi pe unele râuri din judeţele Suceava, Neamţ şi Botoşani, ȋn intervalul marţi ora 9:00 – ora 24:00.

Râuri din judeţul Suceava, vor fi, de luni, ora 12:00 până joi, ora 12:00 sub avertizare cod portocaliu, iar altele se vor afla, în intervalul luni, ora 12.00 – joi, ora 24.00 sub alertă cod galben.

Sunt anunţate scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri pe unele râuri, cu posibile depăşiri ale cotelor de apărare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.