La Suceava, Festivalul Filmului Francez

Institutul Francez din România organizează o nouă ediţie a Festivalul Filmului Francez şi aduce 18 filme franceze inedite pe marile ecrane din opt oraşe din România (Suceava, Bucureşti, Cluj-Napoca, Iaşi, Timişoara, Arad, Braşov şi Brăila,), în perioada 23 septembrie – 4 octombrie 2020. La Suceava evenimentul va fi organizat în parteneriat cu Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava, pentru moment proiecţiile urmând să aibă loc în spaţii deschise, dar organizatorii speră că vor putea include cât de curând şi proiecţii în cinematografe, adaptând structura festivalului în funcţie de reglementările autorităţilor publice. Organizatorii pun accent pe siguranţa tuturor spectatorilor şi respectarea strictă a regulilor sanitare.

Astfel, a 24-a ediţie a festivalului se desfăşoară sub motto-ul „Le film français au feminine”/„Filmul francez la feminin” şi le aduce în prim plan pe realizatoarele de film din Franţa, începând de la cele debutante şi până la nume contemporane confirmate ca Céline Sciamma, Alice Winocour, Agnes Varda, cât ţi figuri care au marcat istoria cinematografiei, precum Nelly Kaplan şi Alice Guy. Actriţele franceze, mai mult sau mai puţin cunoscute publicului român, figurează la loc de cinste în programul propus, de la celebra Catherine Deneuve până la Anais Demoustier, laureată a premiului César pentru cea mai bună actriţă în 2020. Nu în ultimul rând, filmele vor aduce în faţa spectatorilor personaje feminine remarcabile, aflate în centrul unor poveşti de neuitat.

Filmele din această ediţie sunt împărţite în trei secţiuni: Focus tineri regizoricare aduce în prim plan noul val de cineaşti aflaţi la primul sau al doilea lung-metraj, Panorama filmelor franceze ale anuluipremiate în festivaluri prestigioase sau plebiscitate de public şi Săptămâna Cahiers du Cinémavive les insoumuses!, concepută de criticul de film Joachim Lepastier ca un omagiu adus muzelor nesupuse – în franceză « les muses insoumises » – aflate atât în spatele camerei, cât şi în faţa acesteia. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.