Colegiul Naţional „Nicu Gane”, un veac şi jumătate de la înfiinţarea

„Dacă într-o zi de luni, pe data de 2 noiembrie 1870, cu doar 20 de elevi înscrişi,  se deschideau cursurile primului gimnaziu din Fălticeni („Alexandru Ioan I”), care poartă astăzi numele de Colegiul Naţional „Nicu Gane” din Fălticeni, tot într-o zi de luni, 2 noiembrie, dar după exact 150 de ani, celebrul liceu din urbea de pe Şomuz, una dintre cele mai titrate şcoli la nivel judeţean şi chiar naţional, a celebrat „sesquicentenarul” într-o manieră atipică”, ne-a spus profesorul Ioan Caulea, directorul adjunct al unităţii de învăţământ.

Pe frontispiciul şcolii a fost aşezată placa de marmură omagială care marchează împlinirea a 150 de ani de la prima atestare istorică a acestei şcoli, longevitate care se datorează vigorii morale şi dăruirii cu care fiecare dascăl, de la începuturile acestei şcoli până în prezent, le-a aşezat cu foarte multă sensibilitate, cu delicateţe în sufletul tinerilor care au studiat aici. Un banner impozant a fost ancorat pe aceeaşi faţadă principală pentru a atrage atenţia concitadinilor, dar şi a celor care tranzitează municipiul pe E85, asupra evenimentului pe care, cu mândrie se poate spune, este unul al „cetăţii”, al întregii comunităţi. Toţi elevii, profesorii şi membrii personalului auxiliar al şcolii au primit insigne omagiale, ca simbol al culturii identitare „ganiste”.

Mesaje de suflet de la foştii absolvenţi

Fără invitaţi, doar cu participarea colectivului profesoral al şcolii, luni, 2 noiembrie, în prima zi din cele şapte dedicate aniversării, în Amfiteatrul Colegiului, ţinând însă cont de restricţiile impuse de legislaţia în vigoare cu referire la regulile de siguranţă împotriva infectării şi răspândirii COVID-19, au avut loc manifestările destinate acestui moment istoric, 150 de ani de existenţă instituţională. Într-o atmosferă de sărbătoare, cu o cromatică elegantă de toamnă, pe care  crizantemele de pe scenă au conferit-o spaţiului şi cu fotografiile foştilor profesori sau elevi care au făcut cinste şcolii, aşezate pe locurile rămase libere din cauza impunerii distanţării fizice, startul evenimentului a fost dat de discursurile directorilor, Anişor Vasiliu şi Ioan Caulea, şi al reprezentantului elevilor, Lavinia Vultur.

Au fost prezentate apoi două mesaje de suflet, din Washington din partea prof. univ. dr. Eliot Sorel, absolvent al şcolii în anul 1957 şi de la Sfinţia Sa, Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, fost elev al liceului între anii 1980 şi 1982.  Un film cuprinzând mesaje filmate şi înregistrate, din partea autorităţilor naţionale, judeţene şi locale, alături de cele ale unor foşti absolvenţi de notorietate, din diferite generaţii, de la scriitorul Grigore Ilisei (promoţia 1961) la actorul Dani Popa (promoţia 2017), a fost difuzat în acest cadru festiv.

Printre cei peste 100 de absolvenţi care au transmis mesaje filmate s-au mai numărat: Ovidiu Mustaţă – fost vicepreşedinte al RENEL la nivel naţional, promoţia 1954; Prof. univ. dr. ing. Valentin Popa – Rectorul Universităţii „Ştefan Cel Mare” Suceava, fost Ministru al Educaţiei şi Cercetării, absolvent al promoţiei 1983;  prof. univ. dr. Andrei Faraon – Cercetător şi doctor în fizică aplicată, Profesor la California Institute of Technology – Caltech, Pasadena, California, Statele Unite ale Americii, promoţia 1999; Margareta Labiş – sora poetului Nicolae Labiş; Prof. univ. dr. ing. Ilie Muscă – Decan al Facultăţii de Inginerie Mecanică, Mecatronică şi Management din cadrul Universităţii „Ştefan Cel Mare” Suceava, promoţia 1976; Prof. univ. dr. Mihaela Mihalache – Universitatea din Quebec, Canada, absolventă a promoţia 1994; Prof. univ. dr. Daniel Şandru, cadru didactic la Facultatea de Ştiinţe Politice şi Administrative din cadrul Universităţii „Petre Andrei” din Iaşi, fost ministru secretar de stat în guvernul Cioloş, promoţia 1994; Ionel Postelnicu – Colonel, Comandantul Şcolii de Subofiţeri Jandarmi Fălticeni, promotia 1991; Dimitrie Cielecki – student la Imperial College of London, fost olimpic naţional la fizică şi astrofizică, fost lider al elevilor, promoţia 2017; Prof. univ. dr. Cristina Gavriluţă – Cadru didactic la Univ. „Al. I. Cuza” din Iaşi, Facultatea de Filosofie, promoţa 1989; Dragoş Dascălu – Arhitect, profesor la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism din cadrul Universităţii „Babeş Bolyiai” Cluj Napoca, promoţia 2004; Lector univ. dr. Dan Nicolae Popescu – Cadru didactic al Facultăţii de Litere şi Ştiinţe ale Comunicării din cadrul Universităţii „Ştefan Cel Mare” Suceava, promoţia 1993; Irina Vitcu – Profesor de Statistică matematică la Facultatea de Medicină din cadrul „St. George” University of London, absolventă a promoţiei 1986; Prof. univ. dr. ing. Gabriela Biali – Facultatea de Hidrotehnică, Geodezie şi Industria Mediului, Universitatea Tehnică „Gh. Asachi” Iaşi, promoţia 1989; Radu şi Cătălina Moldovanu – Medici, Franţa, absolvenţi ai promoţiei 1990, Dan Bolohan – Arhitect, SUA, promoţia 1992; Alexandra Corbu – absolvent 2007, primul olimpic internaţional al şcolii – Filosofie (Turcia, 2007); Constantin Popa – absolvent 2012, multiplu olimpic internaţional la Geografie (bronz în 2010 – Taiwan, argint în 2011 – Cehia şi aur în 2012 – Germania); Bogdan Baciu – Delegat al tineretului din partea României la ONU ÎN 2011, absolvent 2012; Gianina Beleagă – Campioană europeană şi mondială la canotaj, absolventă 2014;

Despre 150 de ani de educaţie au transmis mesaje şi foştii directori ai colegiului printre ei numărându-se Gabrel Baban – pictor, profesor de educaţie plastică al şcolii, fost director educativ, fost elev la „Nicu Gane”, absolvent al promoţiei 1966, artist care a decorat, interior sau exterior, sala de sport, cantina, internatul, discoteca, atelierul scoală: mozaicul „Sportivii” (1978), pe peretele exterior al sălii sport, unicatele lucrări în zgraffito, „Muzica” (1982), în discotecă si „Tinereţe” (1983), „Ut pictura poesis” – lucrare de artă monumentală cu care a obţinut premiul I la festivalul Cântarea României în 1984; Liliana Oniciuc – Prof. de chimie, Director adjunct al școlii în perioada 2006-2012; Marlena Dăscălescu – Prof. de franceză, absolvent al promoției centenarului (1970); Mihaela Bărbăcuț – Prof. Dr. de Limba și Literatura română, Director al școlii în perioada 2012-2015, absolventă a promoției 1990; Magdalena Chira – Prof. de fizică, Director adjunct al școlii în perioada 2004-2005; Magdalena Vultur – Prof. de limba franceză, Director al școlii în perioada 1990-1997; Doina Cozma – Prof. de matematică, Director al școlii în perioada 1965-1977; Nicolae Sturzu – Prof. de limba și literatura română, Director al școlii în perioada 2005-2010. Mesaje au venit și de la o parte din corpul profesoral, cadre didactice care nu au ocupat funcții de conducere dar au fost foarte apropiate de elevi cum ar fi Constantin Popa – Prof. de fizică, absolvent al promoţiei 1950; Adrian Holban – Prof. de fizică între anii 1976-2020, Elev al școlii între anii 1960-1972 sau Prof. Codrin Bența prin prezentarea „Nicu Gane – Album de familie”.

Celebrarea forţei formatoare a unei instituţii de elită

„Colegiul Nicu Gane a reuşit să pregătească, încă de la înfiinţare, oameni de valoare în toate domeniile de activitate. Afirmaţia se bazează pe faptul că profesorii acestei şcoli şi-au pus amprenta extraordinară asupra noastră şi s-au străduit să folosească unul dintre instrumentele cele mai puternice de care dispunem pentru a modela viitorul şi anume: educaţia, educaţia fiind percepută astăzi ca o funcţie vitală a societăţii noastre.

În Aula Colegiului, care acum poartă numele marelui prozator Mihail Sadoveanu, acesta a rostit, cu ocazia împlinirii a 50 de ani de viaţă, celebrele cuvinte <La Folticeni am băut apa vie a sufletului românesc>. Când întrăm în aula acestui liceu celebrăm aşadar forţa formatoare a unei instituţii de elită, care ne-a modelat aşa cum trebuie.

Acest mediu social, deosebit, ne transmite fiecăruia o aură, astfel că simplul fapt de a învăţa la „Nicu Gane” aproape că este un titlu de nobleţe. Orice întoarcere este o revenire acasă care ne dă puterea şi stabilitatea de care avem nevoie.

Chiar dacă evenimentele din calendarul acestei aniversări a 150 de ani de tradiţie, valoare, cunoaştere, cultură se derulează într-o variantă virtuală, vă îndemn la curaj şi speranţă !”, a fost îndemnul primarului Cătălin Coman.

Două monografii ale şcolii şi o revistă

În cadrul manifestărilor a avut loc şi o festivitate de premiere a profesorilor şcolii care, pe lângă diploma de excelenţă, au primit în dar şi revista şcolii, special editată pentru acest moment aniversar. Diploma de excelenţă şi coperta „Revistei Noastre” sunt realizate de un maestru al caricaturii şi graficii, fălticeneanul Doru Axinte, care a dăruit Colegiului şi o lucrare omagială care stă la loc de cinste pe Holul de marmură al şcolii.

Tot în cadrul săptămânii destinate celebrării unui veac şi jumătate de activitate educaţională de excepţie în „târgul” de pe Şomuz au fost prezentate şi distincţiile primite de Colegiul „Nicu Gane” de la parteneri educaţionali precum Ministerul Educaţiei, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” Iaşi, Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava, Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava, Colegiul „Ştefan cel Mare” Suceava sau Şcoala Gimnazială „Ion Irimescu” Fălticeni.

Un moment extrem de important al evenimentului a fost întâlnirea de suflet, tot virtuală din păcate, cu autorii monografiilor şcolii. Ca un „dialog al monografiilor”, cea de la sărbătorirea centenarului (avându-i ca autori profesorii Mihai Iacobescu şi Gheorghe Gafencu) şi cea de la un veac şi jumătate, «Colegiul Naţional „Nicu Gane” (1870-2020) », creaţie a profesorilor Mioara şi Sorin Gafencu, cei prezenţi s-au bucurat de mesajul deosebit al prof. univ. dr. Mihai Iacobescu, cât şi de intervenţia „luminoasă” a doamnei profesoare Mioara Gafencu, secondată magistral de scriitoarea Mihaela Grădinariu, absolventă a şcolii în promoţia 1998.

Profesorul de limba şi literatura română Marius Iacob a prezentat numărul aniversar al „Revistei noastre”, iar profesorul de istorie Codrin Benţa a prezentat o „istorie a liceului în imagini”, intitulată „Album de familie”.

Cum se cuvine la ceas aniversar, finalul „virtual” al evenimentului a fost unul emoţionant, un „finit coronat opus” artistic, cu foşti şi actuali elevi dăruind posterităţii momente virtuoase omagiale.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.