A XXV-a ediție a simpozionului de istorie „Colocviile Putnei”

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților organizează, pe 4 martie, a XXV-a ediție a simpozionului de istorie „Colocviile Putnei”, organizat de Centrul de Cercetare și Documentare „Ștefan cel Mare” al Mănăstirii Putna.

Comunicările se vor desfășura online, iar coordonarea va fi făcută din sala de conferințe a Centrului Cultural „Mitropolit Iacov Putneanul” de la Mănăstirea Putna.

Cercetătorii care vor prezenta comunicări sunt Ovidiu Cristea (București), Ștefan S. Gorovei (Iași), Voica Maria Pușcașu (București), Adrian Andrei Rusu (Cluj Napoca), Maria Magdalena Székely (Iași), Emanuela Cernea (București), Ioan-Augustin Guriță (Iași), Mihai Anatolii Ciobanu (Chișinău), Eduard Rusu (Iași), stavrofora Maria Magdalena Gherghină, stareța Mănăstirii Dragomirna, protos. Dosoftei Dijmărescu, ierom. Iustin Taban, ierod. Timotei Tiron și ierod. Avraam Bugu de la Mănăstirea Putna.

Temele abordate vizează istoria lui Ștefan cel Mare, diferite obiecte din patrimoniul Mănăstirii Putna aflate în țară sau ajunse în străinătate, relația mănăstirii cu românii din Transilvania, prima serbare a Românilor de Pretutindeni, care a avut loc la Putna în 15 august 1871, istoria muzicii bisericești în perioada de început și în secolul al XVII-lea în Moldova, istoria Mănăstirii Dragomirna în perioada ocupației austriece, arhiva de documente a Mănăstirii Putna, un epitaf de la Ștefan Tomșa al II-lea, ctitorul Mănăstirii Solca, mănăstire redeschisă în aceste zile după închiderea ei de către Imperiul Habsburgic în 1785.

Desfășurarea online a colocviului se face pe platforma Zoom.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.