Cod galben de ploi şi ninsori abundente și strat consistent de zăpadă la munte

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, duminică, două avertizări cod galben care vizează judeţul Suceava.

Prima avertizare ANM este valabilă de duminică ora ora 16:00 până luni ora 14:00 în jumătatea vestică a judeţului Suceava şi vizează ploi însemnate cantitativ, ninsori în zona înaltă de munte;

În Banat, Crişana, Maramureş şi local în nordul şi vestul Transilvaniei, temporar va ploua, iar la altitudini de peste 1700 m în Carpaţii Occidentali şi la peste 1200 m în nordul Carpaţilor Orientali, va ninge şi se va depune un strat nou de zăpadă. Cantităţile de apă vor depăşi local 20…25 l/mp şi izolat 30…35 l/mp.

În vest şi la munte, temporar, vântul va avea intensificări, cu viteze în general de 45…60 km/h, spulberând zăpada pe crestele montane înalte.

A doua avertizare este valabilă de luni de la ora 14:00 până miercuri la ora 20:00 pentru întregul judeţ Suceava şi vizează ninsori şi strat consistent de zăpadă la munte şi în Transilvania, viscol la altitudini de peste 1500 m, ploi şi ninsori abundente în Moldova.

În intervalul menţionat, temporar vor fi precipitaţii în toate regiunile, local însemnate cantitativ în sud, est, centru şi la munte. Se vor acumula cantităţi de apă de peste 25…30 l/mp şi, pe arii restrânse, 40…60 l/mp.

Vor fi ploi (mai ales averse cu descărcări electrice, luni după-amiază, în sud-est), ce se vor transforma treptat în lapoviţă şi ninsoare, luni spre marţi (15/16 martie), în toată zona de munte şi în Transilvania, unde stratul de zăpadă nou depus va fi consistent.

În Moldova, la început vor fi ploi abundente, iar începând de marţi (16 martie) vor predomina ninsorile, însemnate cantitativ îndeosebi în zona deluroasă.

La munte, la peste 1500 m, vântul va avea intensificări cu viteze în general de 55…75 km/h, iar începând de marţi (16 martie), în special în Carpaţii Meridionali, rafalele vor depăşi 80…90 km/h, viscolind ninsoarea.

Meteorologii anunță că intensificări ale vântului se vor semnala, local şi temporar şi în Transilvania şi Moldova, dar la intensităţi mai reduse.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.