32 de cupluri au sărbătorit nunta de aur

Marţi, 20 iulie, la Biserica cu hramul „Sf. Ilie” din municipiul Fălticeni, 32 de cupluri au sărbătorit nunta de aur, moment unic şi greu de atins, pentru că nu orice pereche care a reuşit să-şi unească destinele în anul 1971 are norocul să ajungă să celebreze un asemenea fericit eveniment.

La prima parte a evenimentului, ajuns la a XVII-a ediţie, au participat alături de sărbătoriţi, copii, nepoţi şi strănepoţi ai acestora, mulţi dintre ei veniţi din cele mai îndepărtate colţuri ale ţării pentru a fi aproape în această zi de cei care le-au dat viaţă, primarul Cătălin Coman, viceprimarul Constantin Bulaicon şi câţiva consilieri locali.

Slujba de sărbătorire a „50 de ani de împreună  vieţuire” a fost oficiată de un sobor de preoţi din Protopopiatul Fălticeni împreună cu preotul protopop Adrian Dulgheriu, parohul bisericii „Sfântul Ilie”. Împreună cu cei prezenţi, preoţii s-au rugat lui Dumnezeu să-i învrednicească pe cei sărbătoriţi, să îi ferească de tot răul şi să le dea binecuvântare cerească  ca să fie sănătoşi.

Bucuria cea mai mare sunt copiii

„Am asistat, am participat şi ne-am rugat împreună într-o slujbă de mulţumire şi am mulţumit lui Dumnezeu pentru cei 50 de ani de împreună vieţuire. Pare puţin, pare mult. Dacă priveşti din exterior, spui că este mult. Dar cei care trec prin cei 50 de ani se întreabă când au trecut anii aceştia. Mai adineauri a fost nunta aceea care se făcea în curte, dacă mai era şi ploaie mai curgea puţin şi prin ciorbă, dar era o bucurie extraordinară. Era bucuria cu care aţi pornit în viaţă.

Atunci, la acea slujbă a cununiei, poate şi astăzi, se reţine foarte uşor un verset din Sfânta Scriptură, de la Apostolul, care se citeşte şi anume: «iar femeia să se teamă de bărbat». Toată lumea zâmbeşte, soţul dă cu cotul şi spune: ai auzit? Dar nimeni nu reţine un alt lucru, pe care îl facem astăzi, după 50 de ani, pentru că, tot atunci, doar cu câteva versete înainte, Apostolul spune aşa: «mulţumind întotdeauna pentru toate întru numele Domnului Nostru Iisus Hristos, Lui Dumnezeu şi Tatăl». Să-i mulţumim lui Dumnezeu pentru toate. Şi bănuiesc că lucrul acesta s-a întâmplat de multe ori în viaţa dumneavoastră.

Dacă vă uitaţi acum în spate, puteţi să vă rezumaţi viaţa la puţine lucruri, dar care sunt deosebit de importante. Aţi realizat în viaţă o casă, maşină, gospodărie şi toate celelalte pe care le facem. Dar bucuria cea mai mare este faptul că aveţi un copil, un nepot, o nepoată, poate unii dintre dumneavoastră aveţi strănepoţi şi este mulţumirea şi bucuria dumneavoastră. De aceea, astăzi mulţumiţi lui Dumnezeu şi pentru faptul că v-a înzilit, v-a dăruit zile îndelungate. Mulţumiţi lui Dumnezeu pentru faptul că vă vedeţi copiii gospodari la casele lor, mulţumiţi lui Dumnezeu pentru că vă vedeţi nepoţii” a spus preotul protopop Adrian Dulgheriu.

Rugăciune şi respect pentru valorile naţionale şi pentru drapel

În cuvântul de învăţătură, preotul paroh Adrian Dulgheriu i-a îndemnat pe sărbătoriţi să îşi educe nepoţii pentru a fi buni creştini şi pentru a respecta valorile şi tradiţiile naţionale.

„Vreau să vă fac o provocare. Sunteţi cu toţi în biserică şi poate de-a lungul celor 50 de ani aţi fost mai mult sau mai puţin în biserică. Însă de acum înainte aveţi datoria de a vă ocupa de educaţia religios-morală a nepoţilor dumneavoastră şi, de ce nu, a copiilor dumneavoastră. Să îi îndemnaţi să fie buni români şi buni creştini. Este foarte frumos când îl vedem pe domnul primar cu tricolorul. Este foarte frumos că am văzut ieri, în faţa procesiunii tricolorul. Este foarte frumos când vedem tricolorul la instituţii sau la biserică, dar trebuie să ştim şi să simţim româneşte. De aceea trebuie să îi îndemnăm pe copii şi pe nepoţii noştri să fie, într-adevăr, români şi creştini adevăraţi. Să Îl iubească pe Dumnezeu, să iubească Biserica. Şi când va veni vremea, să le spuneţi: Să nu mă uiţi niciodată. Să nu mă uiţi pentru că eu te-am învăţat Tatăl Nostru, să nu mă uiţi că împreună am mers la biserică, să îţi aminteşti lucrurile cele mai frumoase despre mine” a fost îndemnul preotului protopop Adrian Dulgheriu.

Recunoştinţă din  partea administraţiei locale

Referitor la alegerea datei de 20 iulie şi a Bisericii cu hramul „Sfântul Ilie” ca loc de desfăşurare a acestei manifestări, primarul Cătălin Coman a precizat că a devenit o tradiţie ca în fiecare an să aibă loc această ceremonie, această sărbătoare  sub cupola sfintei biserici şi nu poate fi o zi mai potrivită decât ziua protectorului oraşului, Sf. Ilie.

„Pentru mine este o onoare de fiecare dată şi vin cu foarte multă emoţie la astfel de evenimente. Este al 10-lea an consecutiv când particip la acest eveniment şi văd de la an la an miri ca dumneavoastră care se bucură de cei 50 de ani de împreună vieţuire, de 50 de ani de realizări în plan personal, familial, profesional.

Vă suntem datori cu multe, vă suntem recunoscători cu multe, pentru că de activitatea dumneavoastră se leagă multe din cele ce le vedem acum în oraş, multe începute de dumneavoastră, finalizate de dumneavoastră, lucruri la care aţi muncit, pentru care v-aţi ostenit. Sunt investiţii necesare, proiecte la care sunt convins că din tot sufletul şi din toată inima aţi contribuit după priceperea şi meseria fiecăruia.

La ceas de sărbătoare vreau să-mi exprim recunoştinţa mea, să vă doresc multă sănătate, bucurie, Dumnezeu să aibă grijă de dumneavoastră, de familii, să vă bucuraţi de copii, nepoţi, strănepoţi, de realizările lor, să vă bucuraţi de tot ceea ce înseamnă viaţa normală, creştină, pe care trebuie să o trăim împreună, să o ducem împreună şi să fim alături de tot ceea ce înseamnă viaţa noastră morală şi creştină, pentru că asta ne reprezintă ca popor.

Să dea Dumnezeu să mă aşteptaţi şi pe mine când voi împlini 50 de ani de căsătorie” a fost mesajul primarului Gheorghe Cătălin Coman.

La final, „cuplurile de aur” au primit din partea municipalităţii o diplomă de onoare, un buchet de flori, o sticlă de şampanie şi suma de 300 de lei, după care au fost invitate să petreacă la un restaurant din Fălticeni.

Nunta de aur se desfăşoară în fiecare an, în urbea de pe Şomuz, în ziua în care creştinii ortodocşi îl sărbătoresc pe Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul, ocrotitorul parohiei şi al bisericii cu acelaşi hram, dar şi al oraşului, fiind un moment aparte în programul Zilelor Municipiului.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.