23-29 august Festivalul Internațional de Teatru pentru Tineret Grigore Vasiliu Birlic și Draga Film Fest

La Fălticeni a început a XI-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru pentru Tineret „Grigore Vasiliu Birlic” şi prima ediţie a Festivalului de Film Documentar şi de Film de Scurtmetraj „Draga Film Fest”.

La Fălticeni are loc, până pe 29 august, a XI-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru pentru Tineret „Grigore Vasiliu Birlic” şi prima ediţie a Festivalului de Film Documentar şi de Film de Scurtmetraj „Draga Film Fest”.

Deschiderea oficială a celor două festivaluri avut loc luni, 23 august, la Centrul Cultural „Grigore Vasiliu Birlic” , urmată de o paradă a costumelor de teatru, realizată împreună cu actorii  de la Ateneul Naţional din Iaşi, paradă la care au participat şi membrii trupelor de teatru invitate în concurs, dar şi mulţi tineri fălticeneni.

În cadrul luărilor de cuvânt din cadrul deschiderii oficiale, preotul Liviu Mihăilă, preşedintele Asociaţiei Fălticeni Cultural, a prezentat programul manifestării şi şi-a exprimat regretul pentru că doamna Draga Olteanu Matei, cea care în urmă cu 11 ani a avut iniţiativa orgînizării acestui festival, nu mai este printre noi, dar şi mulţi alţi actori care au fost prezenţi la ediţiile anterioare şi de care ne vom aduce aminte prin spectacole in memoriam.

Primarul Cătălin Coman, a scos în evidenţă implicarea voluntarilor în buna organizare a celor două festivaluri şi contribuţia financiară şi logistică a administraţiei locale şi a partenerilor locali.

„Este un lucru extraordinar pe care îl faceţi voi voluntarii, iar faptul că sunteţi aici, prezenţi în număr mare, voioşi, entuziaşti, mă face să cred că acest festival are viitor.

Primăria şi Consiliul Local vor sprijini din ce în ce mai consistent acest festival, deja suntem în tratative cu tata Geo (regiyorul Gheorghe Balint) şi părintele Mihăilă pentru a pune în scenă un spectacol de anvergură cu Trupa Birlic, pentru că meritaţi”, a precizat primarul Cătălin Coman.

Prezenţi la deschidere au mai fost actriţa Ileana Popovici, regizorul Şerban Marinescu şi regizorul Gheorghe Balint

În prima zi a festivalului, de la ora 13,00, Ateneul Naţional din Iaşi a prezentat spectacolul pentru copii „Aventuri cu Dl. Goe” , iar de la ora 16,00, actorii ieşeni au urcat pe scenă cu o comedie apreciată d epublic şi îndelung aplaudată „Să vezi ce te spun lu mama!”.  După lansarea cărţii „Ospiciul creator”, autor Alexandru Cojocariu,  Compania teatrală „Unfortunate Thespians” – Bucureşti a prezentat, de la ora 19,00 spectacolul „Eden”. De la ora 21,00, Ion Bogdan Ştefănescu, Carina Geanina Boanţă, Salomeea-Lois Bodea şi Mihai Vaida i-au încântat pe spectatori cu spectacolul „Incredibil, dar adevărat: Don Giovanni şi Flautul fermecat!”, seara încheindu-se cu Cinemateca de noapte în cadrul căreia a fost prezentată pelicula „Ilustrate cu flori de câmp”, regia: Andrei Blaier, un film In memoriam Draga Olteanu Matei şi Carmen Galin.

Marţi, de la ora 16:30, Teatrul de Artă Socială „Mina” – Bucureşti a invitat fălticenenii la spectacolul „Ursul”, iar de la ora 18:30, Teatrul „Mihai Eminescu” – Botoşani a prezentat piesa de succes „Bani din cer”. Seara s-a încheiat cu momentul Poesis cu Diana Jipa (vioară), Ştefan Doniga (pian) şi invitaţi lor, urmat de spectacolul Mike Vlahopol & The Crossroads: „We cover your night blues, funk & rock”, pe scena din curtea a Colegiului „Vasile Lovinescu”, urcând Victor Apetrei – voce, Mike Vlahopol – chitară solo, voce, Ştefan Iuga – chitară bas, Radu Gheorghe – tobe. De la ora 23.00 la Cinemateca de noapte a avut loc o întâlnire de suflet cu Ileana Popovici, actriţa din rolul principal al filmului „Reconstituirea”, film In memoriam Vladimir Găitan.

Filme documentare şi de ficţiune înscrise în concursul  „Draga Film Fest”

Prima ediţie a Festivalului de film de scurt metraje şi documentare „Draga Film Fest”, organizat de Asociaţia Fălticeni Cultural, a început marţi, 24 august şi se va desfăşura până pe 27 august 2021, în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru pentru Tineret „Grigore Vasiliu Birlic”, având ca obiectiv principal promovarea şi susţinerea filmului românesc.

Marţi, 24 august 2021, de la ora 11.30, la Sala „Draga Olteanu Matei” – Fălticeni a început proiecţia filmelor documentare înscrise în concurs, fiind şi ziua cu cele mai multe proiecţii:

„Acum, în Deltă, se lasă seara” de Andrei Tache-Codreanu. Oraşul Sulina şi-a pierdut, odată cu trecerea timpului, caracterul de punct strategic pentru transportul pe apă. Odată cu căderea comunismului, oamenilor nu le-a mai rămas altă activitate decât pescuitul. Însă tinerii nu au răbdarea să îl practice, iar legislaţia nu îi ajută pe cei entuziaşti. Soluţia finală rămâne părăsirea oraşului.

„Circul foamei” de Eugen Dediu. Regizorul Eugen Dediu ne plimbă prin primul mall din Bucureşti, un fost circ al foamei, acolo unde o firmă turcească, în loc să investească în construcţia de noi case, a preferat să profite de structurile solide existente şi de cupola luminoasă. A urmat şlefuirea scopului iniţial al lui Ceauşescu şi reunirea bucureştenilor într-un spaţiu artificial, care dă iluzia de oraş în oraş. Cu condiţia să consume iar şi iar.

„Bolero” de Ioana-Cristina Costandache. Bolero spune povestea unui personaj care petrece toată vara în Vama Veche. Participă la confesiuni, opinii, acte artistice şi multe alte momente. Indiferent de starea sa de spirit, îşi ia camera şi face un tur, zi sau noapte, în staţiune – Vama Veche, România.

După cele trei filme documentare, juriul, format din regizorii Şerban Marinescu, Dan Piţa, Nicolae Mărgineanu, actriţa Ileana Popovici, jurnalista Carmen Olaru şi Cosmin Ştefan, regizor şi fost membru al Trupei Birlic, va viziona filmele înscrise în secţiunea „Ficţiune”:

„Apelul” de Ştefan Zaharia. Duminica este ziua în care mergem la biserică pentru a comunica cu Dumnezeu. Cum reacţionezi dacă telefonul va suna în cele mai delicate momente. Vei răspunde?

Matei Monoranu, singurul fălticenean înscris în concurs

„Despre ce naiba să scriu?”, un film realizat de fălticeneanul Matei Monoranu. Într-o cameră cochetă, un scriitor se chinuie să scrie ceva demn de orice premiu, doar că mintea-i zboară numaidecât şi nici mare talent la scris nu are. Totul se schimbă atunci când un ţânţar începe să-i dea târcoale.

„A Cappella – Visul unei nopţi de vară” de Ştefan Scarlat. Cristi, un fost elev în vârstă de 18 ani, are un vis. Cristi crede că poate ajunge vedetă. Abandonează şcoala. Are o relație cu o domnişoară mai mare ca vârstă. Abandonul şcolar nu este o soluţie. Viaţa lui Cristi ia o întorsătură întunecată atunci când pierde totul, cu excepţia pasiunii sale pentru muzică.

„The day that never comes” de Livia Maria Sîrbu. În căutarea unor răspunsuri şi obligată de familie să scape de trecut, Ofelia face un ultim pact cu imaginarul, retrăind un ultim moment cu persoana ei favorită din lume.

„The Wrong day” de Dan Tudor. O românca plecată de 10 ani peste ocean şi soţul ei,un italo-american plictisit, sosesc in România pentru a-şi vizita rudele. Fratele şi cumnata îi aşteaptă pe cei doi încercând să fie cât mai ospitalieri. Parcursul comic al acestei zile este cauzat de necunoaşterea limbii române de către american, amabilitatea insistentă a gazdelor şi diferenţa de orizont dintre celor două cupluri. La un moment dat însă,in gradina din spatele casei un grup de tineri artişti pornesc o imprevizibilă şedinţă … foto, iar cei doi cumnaţi vor asista fără voie la desfăşurarea acesteia.

            Libertatea găsită după zidurile mănăstirii

Miercuri, 25 august 2021, de la ora 11.30, la Sala „Draga Olteanu Matei” vor rula doar două filme în concurs, acestea având o durată destul de mare. Este vorba de „Sunt într-o dilemă” de Dumitriana Condurache, film înscris la secţiunea Ficţiune şi are o durată de 32 minute şi filmul documentar: „Acasă la Japca” de Olga Pascari cu o durată de 61 de minute. V-aţi gândit vreodată că libertatea poate fi găsită după zidurile mănăstirii? Cu şapte ani în urmă, după absolvirea Academiei de Arte, Tatiana a decis să renunţe la tot şi să meargă la mănăstire pentru a deveni călugăriţă. De ce, în vremurile noastre, cu atât de multe opţiuni în jur, aceste fete sunt gata să renunţe la posibilitatea de a avea o familie şi o viaţă profesională în schimbul anilor de loialitate şi dedicare pentru a dovedi că sunt gata să-şi asume voturile monahale de abstinenţă, sărăcie şi ascultare până la moarte.

Joi, o zi doar cu filme documentare

Ziua de joi, 26 august 2021, este dedicată în întregime filmelor documentare. Prima proiecţie va fi „Povestiri din Piaţa Obor” de Ada Gabor în care este prezentată o zi din viaţă – şi un studiu al populaţiei – în cea mai mare piaţă agricolă din Bucureşti, România, urmată de filmul „Crucea de gheaţă”, realizat de rădăuţeanul Corneliu Cîrdeiu, în care ne este prezentată o scurtă şi cuprinzătoare introducţie în tradiţiile sărbătorii de Bobotează.

Va urma „Talanga” de Bogdan Georgescu şi Emanuela Susanu. Talanga prezintă un stil de viaţă simplă, adoptat din pasiune. Mama iubeşte şi îngrijeşte animalele, iar fiul asigură mentenanţă fermei . Împreună formează un duo al perseverenţei şi responsabilităţii.

„Studio 02” de Mihai Pavel. O incursiune în lumea picturii şi sculpturii.

„El iubeşte ochii mei” de Enxhi Rista. Tican, povestea între om şi neom. Un documentar despre dragoste, dans şi muzică, libertate şi puşcărie.

Despre fiinţa umană în filmul de scurtmetraj

Vineri, 27 august 2021, proiecţiile în concurs încep la Sala „Draga Olteanu Matei” de la ora 9.00, cu două documentare „Ultimul Preot” de Alma Buhagiar. O poveste intimă şi introspectivă a unui preot controversat, povestită de el însuşi.

„Marie” de Andreea Letiţia Popa. Un scurtmetraj dedicat celor trei generaţii de femei din satul Chilia Veche, situat în Delta Dunarii, o zonă izolată. Filmul urmăreşte dinamica dintre Maria, o fetiţă de 10 ani, şi bunica ei, şi schimbul de responsabilităţi între ele. Maria are 4 surori. Evenimentele descrise se întâmplă imediat după naşterea celei de-a cincea surori.

În Secţiunea Ficţiune vor fi prezentate peliculele „El Zorab” de Vlad Eftimie. Pornind de la poemul lui George Coşbuc, precum şi de la evenimente reale care se petrec aproape zilnic sub ochii nepăsători ai lumii, filmul ,,El Zorab” se vrea a fi o deşteptare a fiinţei umane, o întoarcere la valorile familiei şi mai ales o rememorare a rolului bărbatului în familie.

„O stare de moment. Om” de Miruna Minculescu. O scurtă poveste a unui alt om care se naşte.

„Papa was a rolling stone” de Florin Roşu. Filmul prezintă evadarea din traiul auster către mare a unui orfan naiv alături de un prieten cel puţin neobişnuit – o cărămidă.

„Harbuz” de Vasile Marandici. Ce se poate întâmpla când dragostea te duce din România în Republica Moldova…

Teatre cunoscute din ţară prezintă o parte din cele mai apreciate spectacole

Până vinei, în fiecare dimineaţă, de la ora 9,00, pe scena Centrului Cultural „Grigore Vasiliu Birlic” vor avea loc spectacolele trupelor înscrise în concurs „Artis” – Piatra Neamţ; „Ghioceii” – Mingir (Basarabia); „Gong” – Roman; „Protha” – Panciu; „Şapte” – Cluj Napoca, „Thaliamar” – Mangalia; „Victory of Art” – Bucureşti, ateliere în care tinerii vor învăţa actoria împreună cu studenţii facultăţilor de teatru sau workshopuri coordonate de nume cunoscute ale cinematografiei şi teatrului.

La prânz, pe cei mici îi aşteaptă surprize, cum ar fi piese de teatru pentru copii cu actori din Iaşi, Piatra Neamţ şi Republica Moldova.

După amiază vor avea loc lansări de carte şi spectacole de teatru , iar în fiecare seară vor, teatre cunoscute Bacău, Bucureşti, Botoşani, Chişinău, Constanţa, Iaşi, Lugoj, Piatra Neamţ, Suceava, vor prezenta spectacole care s-au jucat cu casa închisă, vor avea loc spectacole de muzică folk, clasică, rock, lansări de carte,  proiecţii de filme în cadrul Cinematecii de noapte.

Spectacolele şi toate celelalte activităţi din cadrul celor două festivaluri se vor desfăşura în trei locuri: sala „Draga Olteanu Matei”, sala mare a Centrului Cultural „Grigore Vasiliu Birlic” şi în curtea interioară a Colegiului „Vasile Lovinescu”, unde va fi amplasată scena mare şi ecranul cinematografic. Intrarea este liberă la toate manifestările cu respectarea regulilor sanitare impuse în această perioadă.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.