Elevii și profesori fălticeneni învaţă să gătească cu ajutorul alimentelor reziduale

Colegiul Tehnic „Mihai Băcescu” din Fălticeni, este partener, începând cu data de 1 aprilie 2022, într-o nouă colaborare Erasmus+, Acţiunea cheie 2 – Parteneriate de mică anvergură în domeniul Formare profesională – VET. Proiectul se numeşte CHEF (Cooking witH Waste Food) – CHEF – „Să gătim cu ajutorul alimentelor reziduale” şi va fi implementat timp de 19 luni, din aprilie 2022 până în noiembrie 2023. Coordonatorul proiectului este ONG-ul Soluzioni SRL din Napoli, Italia, iar al treilea partener este liceul I P S E O A „Duca di Buonvicino”, tot din Napoli, Italia.

Parteneriatul îşi propune să promoveze mediul înconjurător şi să lupte împotriva schimbărilor climatice, prin dezvoltarea la participanţi a competenţelor ecologice şi a celor de gătit fără risipă. Forţa motrice a proiectului este formarea de specialişti VET  care vor instrui elevii pentru a deveni bucătari ecologici şi care vor putea transfera abilităţile, tehnicile şi competenţele lor ecologice şi altor beneficiari. Proiectul oferă parteneriatului, compus din furnizori VET, posibilitatea de a începe un proces transnaţional de creştere a cunoştinţelor, abilităţilor şi competenţelor într-un sector foarte atractiv, cum este alimentaţia durabilă, prin întâmpinarea nevoii de perfecţionare şi de pregătire calificată. capabilă să deschidă noi oportunităţi de carieră.

Ghiduri de folosire a produselor organice şi de reducerea risipei de materii prime

Aşa cum am aflat de la prof. dr. Raluca Iuliana Suciu, coordonator proiect, proiectul CHEF va avea ca rezultate trei cursuri de formare cu un total de peste 120 de ore în domeniul culinar ecologic pentru un număr de 20 de profesori şi 50 de elevi formaţi cu competenţe ecologice şi inovatoare şi un număr de trei ghiduri de introducere în alimentaţia sănătoasă, în limbile română, italiană şi engleză. Tot în cadrul proiectului va fi realizat un website cu materialele didactice şi cursul în limbile italiană, română şi engleză şi va fi publicată o carte cu reţete sustenabile bazate pe bucătăria italiană şi românească. Alte rezultate aşteptate sunt creşterea capacităţii de inserţie pe piaţa muncii din Europa a elevilor VET şi dezvoltarea abilităţilor de management al proiectelor europene la parteneri

„Proiectul va promova şi sprijini dezvoltarea la cele două grupuri ţintă identificate (profesori şi elevi VET) a competenţelor şi aptitudinilor culinare legate de capacitatea de a economisi energie, de a reduce risipa de materii prime şi de folosire a produselor organice, cu etichetă de calitate, care nu necesită transport de la materia primă până la obţinerea produsului finit sau produse locale. Proiectul va include participanţii cu mai puţine oportunităţi din cauza sexului, vârstei şi statutului socio-economic sensibil pentru a reduce riscul de excluziune socială şi pentru a oferi oportunităţi de angajare. Se vor îmbunătăţi şi abilităţile în designul şi managementul proiectelor complexe pentru a oferi o dimensiune europeană celor trei organizaţii participante, două dintre ele depunând pentru prima dată o propunere de parteneriat şi cooperare VET pentru programul Erasmus+”, ne-a spus prof. dr. Raluca Iuliana Suciu.

Creşterea calităţii actului didactic prin 16 proiecte Erasmus+

Proiectul „Să gătim cu ajutorul alimentelor reziduale” face parte din prioritatea orizontală „Mediu şi schimbări climatice”, şi îşi propune să susţină conştientizarea problemelor legate de mediu şi schimbările climatice, precum şi dezvoltarea competenţelor ecologice. Acesta răspunde, de asemenea, priorităţii suplimentare „Adaptarea educaţiei şi formării profesionale iniţiale la nevoile pieţei muncii”, deoarece sprijină furnizorii VET în adaptarea propriei oferte de formare la tranziţia verde.

Cu o bogată experienţă internaţională în domeniul implementării de proiecte europene (în exerciţiul financiar 2013-2020 s-au depus un număr semnificativ de aplicaţii pe diverse acţiuni cheie din programul Erasmus+, cu obţinerea finanţării pentru 16 proiecte (pe liniile KA101, KA102, K201, K219 si K229), , Colegiul Tehnic „Mihai Băcescu” debutează prin acest proiect în domeniul parteneriatelor strategice în domeniul VET.

„Astfel, Colegiul Tehnic <Mihai Băcescu> Fălticeni îşi asumă încă o dată creşterea calităţii actului didactic în general, prin punerea în valoare a experienţelor profesionale proprii, într-o colaborare armonioasă permanentă cu toţi actorii implicaţi în procesul educativ, aşa cum prevede Viziunea şi Misiunea organizaţiei”, a precizat prof. dr. Raluca Iuliana Suciu.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.